Varmer opp i høstkulda

Foto: Even Tømte

Follo Seniororkester har innledet en travel konserthøst med opptredener på tolv sykehjem i Follo-området. Ute ligger regnet som et vått teppe rundt tilværelsen, men fra Greverud sykehjem spiller varme toner ut i høstværet. Tonene danner en lomme i den fuktige kulda, av hete rytmer og varm nostalgi.Skrevet av: Even Tømte

Follo Seniororkester har entret scenen med et repertoar av godt og gammelt merke. Spretne melodier med et anstrøk av en annen tid, som både musikere og sykehjemsboere kjenner igjen fra mange år tilbake, en jeg selv er for ung til å huske, men som, kanskje, for en stakket stund, løfter lytterne ut av stolene og inn i en annen epoke.

Follo Seniororkester består i sin helhet av pensjonister. Orkesteret ble dannet i 2006 av veteraner fra Sinsen musikkorps som ikke ville nøye seg med å mimre om gamle dager. I løpet av kort tid hadde orkesteret vokst til et femtitalls erfarne musikere.

- Det er kanskje 15-20 stykker av oss som bor i Follo. Men vi har også med folk fra Skedsmo, fra Holmestrand, Bærum, Moss, og fra Indre Enfold i Askim og deromkring, forklarer Hans Fr. Kummervold. Han er leder for orkesteret og har vært med siden begynnelsen.

Foto: Even Tømte

Pølsemaker, pølsemaker

Orkesteret har både et stort konsertkorps, et storband og flere kammermusikkgrupper under sin paraply. Det har et aktivt konsertprogram og har gjerne både øvelser og konserter på dagtid - et uvanlig tidspunkt for de fleste, men godt tilpasset musikere og publikummere som har gjort seg ferdige med arbeidslivet.

- Vi øver hver mandag. Prøven starter klokka ti. Ti på ti, fem på ti, går kammertonen, da er stort sett hele orkesteret på plass og har fått varmet opp. Frammøtet er alltid på hundre prosent, sier Kummervold.

Siden starten har orkesteret opptrådt på sykehjem i omegnen. Det gjør det gratis, uten annet vederlag enn noen kopper varm kaffe og et par twistposer på deling. Det er derimot ingenting amatørmessig over musikken. De spiller White Cliffs of Dover og Hello, Dolly og Pølsemaker, Pølsemaker, og publikum vugger i takt med musikken og synger med. Det går i lette, kjente og kjære slagere på sykehjemskonsertene. Andre ganger er det symfoniske verker fra den klassiske musikkens kanon som står på programmet.

- Disse sykehjemskonsertene begynte for ti år siden, da vi fikk en forespørsel om å spille. Det begynte med en friluftskonsert i mai. Siden har det ballet på seg. Vi skjønte at dette her, det var noe. Etterhvert ble vi enige om å dele orkesteret i tre like store deler, og har kunnet spille på tolv sykehjem på tre dager, forklarer orkesterlederen.

Daglig leder i Korpsnett Norge, Unni Færøvik, er imponert over konsertvirksomheten til Follo Seniororkester.

-Dette er et musikkorps som virkelig tar samfunnsoppdraget sitt på alvor. Tolv sykehjem på tre dager må vel være en rekord, og det ligger en enorm kjærlighet til musikk og musikkformidling i alt de gjør. Besetning, repertoar og arena er omhyggelig valgt til gjensidig glede for både musikere og publikum, sier hun.

Besteforeldre i ryggen

Orkestret er etterspurt til å små og store opptredener. 16. mai neste år er de booket for å spille for med en barnehage, forteller Kummervold.

- Da marsjerer vi med trommer, fram til et sykehjem hvor barna synger og vi har en konsert. Vi har en er 5-6 slike oppdrag i løpet av året i tillegg til dette vi gjør nå.

Sykehjemskonsertene var innledningen til en travel konsertsesong for Follo seniororkester, med syv konserter fram til jul. Orkesteret samarbeider også med kulturskolen i Oppegård, blant annet for å gi elever ved kulturskolen mulighet til å opptre sammen med orkesteret.

- Vi har nesten ikke en konsert hvor vi ikke har yngre med. Det er veldig trygt for de å prøve seg, med tanke på at de har besteforeldregenerasjonen i ryggen og i salen, sier Kummervold.

På Greverud sykehjem har orkesteret spilt seg ferdig. Fornøyde pasienter er på vei tilbake til sykehjemshverdagen, og Kummervold stopper for å hilse på en av pasientene som tidligere har spilt med orkesteret. Han får med seg den ene twistposen som takk for gamle dager. Så skritter musikantene ut i høstregnet og laster inn instrumenter og notestativ, på vei til et nytt sykehjem og en ny konsert.

Foto: Even Tømte

Oppdatert:
av knn-Unni Færøvik


Utviklet av Imaker as