Nyheter  Torsdag 23. april 2015

Apper til øving og moro

Her har dere en liste med morsomme og interessante mobil-apper til øving og læring. Husk at en del av disse koster penger. Spør de voksne om hvilke av appene dere kan få bruke. Appene har litt ulik vanskelighetsgrad, noen av dem er for de som har spilt litt lenger, mens andre passer for alle.

Av: Mari Hauglum Bermingrud og Bente Illevold

Brass Up

Brass Up! (iOS og Android): Gratis. Teknisk fingertrening for alle messinginstrumenter med ventiler.

Epic Orchestra

Epic Orchestra (iOS): Gratis. Epic Orchestra er et sveipebasert rytmespill med et klassisk orkester, i arcade-stil. Du er Maestro som dirigerer orkesteret mens de fremfører musikk fra legendariske komponister som Grieg, Beethoven, Mozart og flere.

Garage Band

GarageBand (iOS): Gratis på iPhone og iPad. I GarageBand kan du lage din egen musikk. En enkel måte å starte på er å bruke det som heter Live loops. Der finner du mange ferdig innspilte lydopptak som kan settes sammen til stilige låter. Du kan ta opp deg selv med lydopptakerfunksjonen og legge på morsomme effekter, eller spille inn akkompagnement til stykkene dine ved å bruke Smart instruments.

Flashnote Derby

Flashnote Derby (iOS): 55 kroner i App Store. Flashnote Derby er en morsom måte for barna å lære og øve seg på å lese noter. Hvert løp er en tidsbestemt test der eleven identifiserer forskjellige noter for å få hesten sin videre mot målstreken.

Melody Cats

Melody Cats (iOS og Android): Melody Cats finnes i to versjoner, Treble Cat (G-nøkkel) og Bass Cat (F-nøkkel). Her trener man på å gjenkjenne noter i notesystemet. Spillene er gratis for de første nivåene, men man må betale for fullversjon.

Music Theory and Practice

Music Theory and Practice (iOS) 44 kroner i App Store. Denne appen er også inkludert i pakken “Music Student Essentials Bundle» som blant annet inkluderer metronom og hørelæretrening. Teoriøvelser i intervaller, skalaer, akkorder og kirketonearter. Aktuell for viderekommende musikanter.

Music Tutor

Music Tutor (iOS): Gratis og betalversjon. Trening i primavista uten instrument fra nybegynner til erfaren musikant. Muligheter for å låse opp prestasjoner, samt internasjonale ledertavler å bryne seg på.

Notation Pad

Notation Pad (iOS og Android): Gratis. Et flott notasjonsprogram med gode verktøy for ivrige musikanter som har lyst til å skrive egen musikk, øvelser eller prøve seg på arrangering.

Note Works

NoteWorks

(iOS): 55 kr. i App Store. Veldig morsomt notetreningsprogram, originalt laget for piano. Men får du satt opp menyen korrekt vil det funke utmerket for blåsere og melodisk slagverk. Kan trene i alle nøkler. Målet ditt er å hjelpe Munchy til å spise alle notene raskest mulig.

Play Along

Play Along (iOS): Gratis men du kan kjøpe utvidelser. Denne appen finnes for de aller fleste instrumenter. Her spiller du til noter på skjermen og appen korrigerer feilene dine.

Rythm Cat 2

Rhythm Cat 2 (iOS): I dette spillet trener man på å lese rytmer. Man får opp en rytme som skal trykkes på skjermen samtidig som man hører en melodi. Første brett starter med firedelsnoter, og så blir det vanskeligere noteverdier etter hvert. Finnes i gratisversjon og betalt fullversjon. Nivå: enkelt.

Racer

Racer (iOS og Android): En serie bilspill-apper der man prøver å kjøre forbi bilene foran ved å spille de tonene som vises på skjermen. Finnes i versjoner for alle blåseinstrumenter i korpset. Hensikten med spillet er å trene på å kjenne igjen tonehøyder i et notebilde. Nivå: enkelt.

Sight Reading Machine

Sight Reading Machine (iOS): 22 kr. i App Store. Gir deg muligheten til å trene på bladspill. Notebildet forespilles samtidig som du selv skal spille det, så øretelefoner anbefales. Mulighet for å justere tempo, register og noteverdier. God app men passer nok best for musikanter som har spilt et par år og opp til godt nivå.

Theory Lessons

Theory Lessons (iOS): ca. 30 kroner i App Store. Theory Lessons inneholder 39 musikkteoritimer fra musictheory.net, presentert i de originale animerte versjonene.

The Rythm Trainer

The Rhythm Trainer (iOS og Android): Gratis. Egentlig en app utviklet spesielt for slagverkere, men fungerer utmerket for alle musikanter. Her har du to varianter der du enten får forespilt et rytmebilde som du ser, og skal gjenta dette i nøyaktig tempo med metronom. Eller får hørt en rytme og skal velge det notebildet som stemmer. God øving som krever nøyaktighet!

Tonal Energy Tuner and Metronome

TonalEnergy Tuner & Metronome (iOS): Ca. 40 kr. i App Store. Markedets beste tuner og metronom for mobiltelefon? Mulighet for mange nyanser og justeringer i tunerfunksjonen. Kan programmere inn ulike taktarter og perioder i metronomfunksjonen.

Tonestro

Tonestro (iOS): Gratis. App for alle blåseinstrumenter. Bladspill, intonasjon og rytmeøvinger. God app med stor variasjon og mange nivåer. Her spiller du selv og får tilbakemeldinger på det du har gjort.

Trumpet Pro Lite

Trumpet Pro Lite (iOS): Gratis. Dette programmet trener deg på notelesing og å assosiere dette til grep. Her trykker du grepene mens noter forespilles, og det er om å være presis. Det finnes også en stor bank av kjente sanger du kan spille. Vil fungere på althorn og baryton (i G-nøkkel) i tillegg til trompet/kornett.