Nyheter  Mandag 29. juli 2019

Blåste i sommervarmen på Bjerkely

Med hetebølgen feiende over landet, har de siste dagene vært mer enn normalt tilrettelagt for bading og sjøsprøyt. Men på Bjerkely folkehøyskole på Arneberg i Hedmark, holdt 80 voksne korpsmusikanter seg innendørs store deler av dagen fra onsdag til søndag, for der var det sommerkurs.

Administrativ leder for kurset, Marianne Gustafson, kan se tilbake på ei innholdsrik kursuke på Bjerkely folkehøgskole. Etter fire år med sommerkurs på Bjerkely, opplever hun at interessen aldri har vært større. I år var det rett og slett ikke plass til flere deltakere.

- Det er utrolig artig at så mange finner veien til Bjerkely folkehøyskole på Arneberg midt i sommerferien, forteller en entusiastisk kursleder. - Nå var det så og si fullt, kommer det 20 flere neste år vet jeg ikke helt hva vi gjør, for det er det ikke plass.
Hun synes det er litt ekstra stas at deltakerne kommer fra hele landet. - Hun som hadde lengst reisevei i år tok turen helt fra Kjøllefjord i Finnmark. Det står det respekt av.

Frivillig innsats som kursleder

Marianne Gustafson korpsentusiast på sin hals. Etter å ha vokst opp med sommerkurs som barn og ungdom, tok hun for fire år siden initiativ helt på egen hånd for å få til et kurs for voksne. Hun kontaktet Korpsnett Norge og dermed var det gjort. Sommerkurset på Bjerkely folkehøyskole var en realitet. Og Marianne jobber med sommerkurset på helt frivillig basis, og arrangerer hele kurset på egenhånd. Det går med en god del fritid til arbeidet, men det ser ikke ut til å bekymre henne nevneverdig.
- Det er jo noe arbeid både før og etter kursene. Det skal skaffes til veie musikalsk leder og instruktører. Det må gjøres i god tid. Og de siste par dagene før kurset går det i hundre med organisering av noter og alt annet av logistikk som må ordnes med i innspurten.

Noe nytt hvert år

Marianne forteller at det er alltid noe nytt på kursene fra år til år.
- I år var det for eksempel første gang vi har hatt med en egen pianoakkompagnatør, og vi hadde et eget kursopplegg i improvisasjon med Tarjei Grimsby. Det var veldig moro å se hvor mange som kastet seg utpå med å improvisere selv om de aldri har gjort det før. I tillegg var det en rekke ulike ensembler som for eksempel to blåsekvintetter, en messingkvintett, klarinettkor og så videre. Tidligere har det også vært talekor, kroppsorkester (kroppen som instrument - red.anm.) og storband.
Marianne forteller at da hun først startet opp med dette så ville hun lage et kurs slik hun selv kunne tenke seg å ha det.
- Og så er jeg så heldig at kursdeltakerne har kommet med ønsker og innspill til kursinnhold og opplegg hele tiden. Dermed er det alltid noe nytt på kursene hvert år. Og så har vi gjort det sånn at alle skal få prøve seg på både første-, andre- og tredjestemme om de har lyst, så ingen blir sittende på bare en stemme hele tiden, om de ikke ønsker det selv da.

Sosialt og stor stemning

Det sosiale er veldig viktig på kurset. Og selv om det spilles fra tidlig morgen til sent på kvelden nesten hver eneste dag, så er det også rom for andre aktiviteter. Det går rykter om både konsert med hornkvartett i fugletittertårnet ved Strandsjøen sent nattestid, quiz-tevling og mye annet. Musikalsk leder på kurset, Eirik Bøhn Berntsen, var imponert over utholdenheten til kursdeltakerne.
- Det har vært så utrolig positiv stemning hele uka. Folk går rundt på gangene og smiler fordi det er så gøy. Folk blir slitne, men de er like blide og entusiastiske.
Det var fjerde år på rad at Eirik hadde det musikalske ansvaret på kurset. Det er en oppgave han ser fram til med stor glede hvert år.
- Det er fantastisk moro å få bruke noe av sommeren på dette. I år var det kjempebra besetning, og jeg kunne høre allerede på den første fellesøvelsen onsdag kveld, at dette kom til å låte fint på konserten søndag. Noen kommer og sier "oi dette er egentlig over mitt nivå, men det er moro å prøve". Både gjengangere og nye deltakere har vært utrolig positive, tross hetebølge og lange dager, konkluderer Eirik Bøhn Berntsen.

Planlegger neste år

Marianne Gustafson har ikke tid til å hvile på laurbærene. For arbeidet med neste års kurs er allerede i gang. Hun har fått mange gode tilbakemeldinger og gode ideer til innhold neste år. Kurset går alltid i uke 30, og neste år vil det si at kurset arrangeres 22. - 26. juli.Voksenkorpskurs Bjerkely Marianne Gustafson og Eirik Bohn Berntsen

Administrativ leder Marianne Gustafson og musikalsk leder Eirik Bøhn Berntsen foran kursdeltakerne på Bjerkely folkehøyskole.