Nyheter  Mandag 17. mai 2021

Gratulerer med dagen alle sammen!

For andre år på rad blir det en helt spesiell feiring av nasjonaldagen. Les styreleder Morten Skaarers hilsen til korpsene her.

Morten Skaarer uniform edited

Kjære alle musikanter, drillere, dirigenter og instruktører og korpsentusiaster.

I fjor skrev jeg:

«17. mai kommer til å bli husket når historien om korona-pandemien i det herrens år 2020 skal skrives en gang i fremtiden.»

Jeg må ærlig innrømme at jeg nok ikke hadde trodd vi skulle ende opp med en mange steder enda strengere og med nedstengt 17. maifeiring nå i 2021, enn vi hadde i fjor. I en del kommuner, særlig i Grenlandsområdet får ikke korpsene spille i det hele tatt, andre steder har reguleringene vært så strenge at mange korps, særlig voksenkorpsene ikke har fått øvd nær sagt noe som helst. Jeg innrømmer at da jeg skrev hilsenen i fjor, så hadde jeg nok ikke regnet med at koronaen skulle være et tema også i år.

Pandemien har vist oss at friheten til å gjøre hva man vil når man vil, ikke kan tas for gitt, selv ikke her til lands. Krigen mot viruset har vist seg å være en krevende øvelse for oss alle, men heldigvis ser vi slutten på det hele, etter hvert som hver enkelt av oss blir vaksinert.

Det ble ingen store barnetog i fjor, og det blir ingen i år heller. Store forsamlinger er fortsatt ikke mulig. Men kreativiteten dere viste i fjor gjorde 17. mai til en stor opplevelse likevel. Og selv om dere ikke har fått øvd i særlig grad, vet jeg at mange av dere likevel stiller opp og gjennomfører et program med reveljer, flaggsignaler, pop-up-konserter, og upubliserte marsjruter. Jeg har tro på at historien om hvordan vi gjennomførte den alternative feiringen av 17. mai i 2021 vil vise oss mye av det samme.

Samtidig som mange korps kommer til å spille, tross alle restriksjonene, så velger også en god del korps å ikke spille i år heller. Noen er rett og slett ikke klare for å spille igjen etter enda lengre stopp i øvingene denne vinteren og våren enn i fjor, andre har utfordringer med for få tilgjengelige musikanter. Jeg har stor respekt for de av dere som har tatt valget om å avstå uansett årsak. Det kan være sårt å ikke få delta, for andre år på rad for flere av dere. Min oppfordring til dere alle, enten dere får til fullt program, eller sitter hjemme, er å ta dere litt ekstra av hverandre oppi alt dette. Ta gjerne opp telefonen og ring for å høre hvordan det går. Kanskje er det ekstra viktig nettopp i dag.

Klokken 12 i dag er det felles spilling og synging av nasjonalsangen. Noen av dere er samlet med fullt korps, andre spiller på verandaen utenfor huset der hjemme. Atter andre av dere velger kanskje å følge det hele via tv-skjermen. Uansett hvilke planer deres korps har for markeringen av 17. mai, ønsker jeg dere til lykke med dagen.

La oss glede oss over at vi har en nasjonaldag vi feirer, et fellesskap vi dyrker, en felles hobby vi setter pris på, og at den dagen snart kommer da vi endelig så smått kan få begynne å dyrke den kjære hobbyen vår for fullt igjen.

Jeg ønsker dere alle en fantastisk 17. mai!

Med taktfast hilsen

Morten Skaarer
styreleder, Korpsnett Norge