Nyheter  Søndag 5. april 2020

Kjære kulturminister - kulturkrisepakken hjelper ikke korpsene

Korps krise illustrasjon Herb

Av: Morten Skaarer, styreleder i Korpsnett Norge / Illustrasjon: Herb

Det er krise i landet, alt er avlyst og pengestrømmen er tørket inn. Regjeringen er rause og deler ut den ene krisepakken etter den andre. Spørsmålet er hvordan krisepakkene treffer. Og det bekymrer oss i Korpsnett Norge at kulturministerens krisepakkemilliard ikke treffer oss som driver med korps. Den treffer faktisk ikke i det hele tatt!

For krisepakken er innrettet slik at det er tapte billettinntekter fra avlyste arrangement som er vektlagt. Problemet for oss er at billettinntekter ikke er noen spesielt stor inntektskilde for korpsene, kanskje særlig ikke for skolekorpsene.

Korpsene drives ikke av billettinntekter, de drives av inntekter fra loppemarkeder, basarer, dugnadsarbeid for andre eller salg av julenek for den saks skyld. Kreativiteten er stor! Men siden kulturdepartementet har lagt opp til at inntekter fra disse områdene ikke kan regne med å bli kompensert på noen måte, står korpsene igjen med uniformslua i handa.

Enkelte av våre medlemskorps har rapportert om tap på bortimot en million kroner bare denne våren. Når man vet at dette er inntekter korpsene trenger for å drive med opplæring, vedlikeholde instrumenter og kjøpe inn noter resten av året, er det lett å forstå hva som vil skje om det ikke kommer bistand utenfra.

Allerede nå har vi fått klare meldinger fra flere korps som neppe makter å drive videre fra høsten av. Noen har allerede begynt å se bunnen av korpskassa. Og når kassa er tom, må selv de største og mest veldrevne korpsene gi seg.

Da blir det fort stille i korpsbevegelsens øvings- og konsertlokaler i mange år framover.