Nyheter  Onsdag 2. februar 2022

Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 kommer til NM i marsjering

Det blir både gamle uniformer, kruttrøyk og trommesignaler når musikkavdelingen fra Fredrikstad kommer til Akershus festning for å holde oppvisning under NM i marsjering.

KFT foto Jan Kraft 1 edited
KFT foto Jan Kraft 2 edited

- Vi er temmelig sikre på at det blir et spektakulært skue for både publikum og deltakerkorps, når denne gjengen kommer til NM for å delta som et av flere innslag i en større oppvisning vi planlegger på NM-arenaen ved Nasjonalmonumentet, forteller musikksjef i Korpsnett Norge, Jan Erik Helleren. - Og ut fra det vi har fått rapporter om, så ligger det an til en oppvisning med smell i.

25 år i år

1. februar i år kunne Kong Frederik IVs Tambourafdeling af 1704 (KFT) feire 25 års virksomhet. Avdelingen har siden oppstarten marsjert først i 17. maitoget i Fredrikstad, deltatt på utallige representasjonsoppdrag inkludert Norsk Militær Tattoo, H.M. Kongens Gardes dag, Akershus slotts og Trondheims jubileum, og de har vært på flere utenlandsoppdrag, fra Oxford i vest til Oudenaarde i Belgia i sør, og Kotka i Finland i øst.
- Innimellom har vi frekventert Sverige, Tyskland og Danmark, i tillegg til å ha gjennomført mange reiser i Norge, forteller Carl Henrik Amundsen, som er major og militær leder.

KFT representerer 350 års Dansk-Norsk historie og viser frem hvordan soldater ekserserte, levde og hadde sin virksomhet i Festningsbyen i tjeneste for Hans Majestet Kong Frederik. Musikkafdelingen består av Tambourer (Trommeslagere), Pibere (Fløytespillere) og Signalhornister (Trompetblåsere). De har også med mannskaper fra Militærafdelingen, med musketter, blankvåpen (kårder og bajonetter) og støpte munnladningskanoner.

- Da vi startet vår virksomhet var det sparsomt med grunnforskning og kunnskap om vår tidsperiode - begynnelsen av 1700-tallet, sier Amundsen. - Det var imidlertid flere svenske avdelinger i virksomhet, og vi hadde noen gode kolleger i Halden – Fredriksten Artilleri Compagnie. Kollegene var en viktig del av grunnlaget for å velge tidlig 1700-tall som utgangspunkt for virksomheten.

Spesiallaget

- Alt utsyr vi har er spesiallaget. Vi har måtte sy våre egne uniformer, og det ble gjort etter grundig letearbeid etter tekstiler, mønstre og farger – og i
samarbeid med Forsvars-muséet og Folkemuséet. Musikk og instrumenter ble rekonstruert, bygget og innkjøpt slik at lyden avdelingen formidler er så lik den som ble spilt for kong Frederik som mulig, forklarer major og militær leder Carl Henrik Amundsen.

Jomfruskuddet edited

Våpen var heller ikke enkelt og muskettene måtte innkjøpes dels fra England, dels fra India, dels fra Italia. Blankvåpnene (kårder, bajonetter, sverd osv.) kommer hovedsakelig fra Tyskland. Avdelingen har også to bronsekanoner. - Originalen ble funnet i vannet nedenfor Fredriksten Festning, og har sannsynlig vært i kamp mot svenskene i 1716, sier Amundsen. - Røret ble førstgjenskapt i treverk og deretter støpt i bronse i Harstad.

Så laget avdelingen lavetter etter gamle tegninger. Kanonene er oppkalt etter kongens to koner; dronningen, Louise av Mecklenburg-Güstrow og elskerinnen Anna Sophie Rewentlow, som ble gift først til kongens venstre side og deretter til den høyre da Louise døde.

Lærvarer; støvler, belter og annet materiell måtte designes etter gamle bilder og beskrivelser.
- I løpet av vår forskning og leting, fant vi ett godt forbilde – stukkaturverket i taket på Rosenborg slottsriddersal. Det kunstarbeidet i gips, som vi visste Kongen «vår» hadde sett og godkjent, ble rettesnorenfor avdelingens utseende. Ellers har vi gått etter utallige malerier i jakten på uniformer og detaljer.

Avdelingen disponerer også en komplett militær teltleir med alt nødvendig utstyr.
- Og så har vi verdensbeste «lekegrind» for en disponerer avdeling som vår, nemlig Gamlebyen i Fredrikstad, smiler Amundsen. - Vi arrangerer i normale år et stort evenement hvert år. Der gjenskaper vi Kong Frederik IVs ankomst til Fredrikstad Festning 30.mai 1704 – derfor også årstallet i avdelingsnavnet. «1704 Kongen Kommer» er populært og trekker tusenvis av publikummere til gamlebyen i Fredrikstad.

Originale komposisjoner fra 16- og 1700-tallet

Hoveddelen av musikken de spiller er originale komposisjoner for militærmusikk fra 16- og 1700-tallet.
- Vi representerer tiden med signal / tambourtrommer, fløyter og trompeter fra før janitsjarmusikken kom til Norge gjennom unionen med Sverige. Eksersisen ble forsket frem fra det eldste samordnede eksersisreglement for den Dansk-Norske Armé. Reglementet stod forøvrig på tysk, og måte oversettes. Men en ting var å lese det på gotisk, en annen tingvar å oversette det, en tredje ting var å skjønne hva det stod – og å gjennomføre det kommandoene faktisk innebar. Det har krevd mange timer med tørrtrening og forskning av praktisk karakter, avslutter Carl Henrik Amundsen.

Påmelding til NM i marsjering 2022 finner du her Forsvarets Stabsmusikkorps med festkonsert NM-vinner får plass i Norsk Militær Tattoo