Nyheter  Fredag 4. juni 2021

NM i marsjering 2021- på nett lørdag 12. juni fra kl. 15.00

Korpsene spiller inn konkurranseinnslagene sine, 3. gardekompani spiller inn ny Ola-drill, Rune Alstedt finpusser programlederoppgavene sine, premiebordet er fylt opp, og vi nærmer oss sendestart for årets digitale marsjerings-NM.

Årets NM gjennomføres som en 3 timers sending på nett fra kl. 15.00 lørdag 12. juni, og man kan følge sendingen ved å gå inn via en lenke som publiseres i forkant av sendingen på Korpsnett Norges nettside og Facebook-side. Selv om konkurranseinnslagene er forhåndsinnspilt av de enkelte korpsene, avvikles studiosendingen live, med noen gjester i studio og noen via Teams / Facetime / Zoom / Messenger, forteller Helleren. - Rune Alstedt, som blant annet ledet NRKs program Messing og Treblås i flere år, er programleder.

Premiebordet

Årets premiebord er fylt opp med gavekort fra Musikk-Miljø / Pro Perc, Buffet Crampon / Besson, Yamaha og Noteservice. I tillegg deles det ut plaketter, diplomer og selvsagt dommerkommentarer. I tillegg til premier er det utviklet en egen deltakermedalje for NM i marsjering i samarbeid med Musette.

Viktig å gjennomføre

- Vi er svært fornøyd med at vi kan gjennomføre et NM i marsjering, selv om smittevernhensyn gjorde det umulig å gjennomføre årets NM på Akershus festning slik vi hadde planer om, sier musikksjef i Korpsnett Norge, Jan Erik Helleren. - Det har vært viktig for oss å kunne tilby et alternativt arrangement i stedet for en ren avlysning slik situasjonen er. Selv om det selvsagt blir anderledes enn et normalt NM, med fysisk frammøte der man treffer andre korps og kan være sosiale utenfor konkurransene, er jeg likevel sikker på at dette blir spennende.

Færre korps - god bredde

For aller første gang skulle også voksenkorpsene deltatt med egne konkurranser i årets NM. Men siden de over 20 år har hatt svært lange perioder uten mulighet for øving i fellesskap, har det ikke vært mulig for dem å øve inn programmene sine. Det samme gjelder noen av skolekorpsene, der karantener etter utbrudd på skoler og strenge lokale smitteverntiltak har gjort det så og si umulig for dem å få til noe i tide.
- Det har vi selvsagt stor forståelse for, og ønsker alle disse hjertelig velkommen tilbake til neste års arrangement, fastslår musikksjef i Korpsnett Norge, Jan Erik Helleren.

Selv om antall deltakere er redusert i forhold til den opprinnelige lista, er det stort spenn i deltakerkorpsenes besetninger og egenart.
- Vi har både signalkorps og buekorps i deltakerlista i tillegg til de tradisjonelle besetningsformene, så NM-sendingen vil være en fin anledning til å oppleve flere sider av korpsbevegelsen.

Ola-drillen

H.M. Kongens Gardes musikk- og drillkompani (se eget avsnitt), er selvsagt en svært viktig aktør, og et stort forbilde for alle korps som satser på marsjering og formasjonsdrill. De skulle deltatt med oppvisning og oppmarsj i det planlagte NM-programmet på festningen. Det ble det jo ikke noe av, som så mye annet, men de vil likevel være med i sendingen. For i disse dager gjøres det helt nyeopptak av Ola-drillen i Gardeleiren på Huseby. Og innslaget sendes mellom konkurransene og premieseremonien.

Fotograf Anette Ask 1

H.M. Konges Gardes 3. gardekompani

Hans Majestet Kongens Gardes 3. gardekompani

Hans Majestet Kongens Gardes 3. gardekompani består av Gardemusikken, Drilltroppen og en kompanistab. Kompaniet løser oppdrag i inn- og utland på vegne av det norske Forsvar, Hans Majestet Kongen og nasjonen Norge. Kompaniet har gjort seg verdenskjent innenfor kombinasjonen musikk og presisjonsdrill. De gode holdningene, disiplinen og engasjementet er grunnlaget for drillprogrammet som øves inn og fremføres hvert år. Gardistene er 19- / 20-åringer som avtjener sin verneplikt, og har søkt seg til tjenesten gjennom sesjon og egne opptak.

Akershus festning 2022

- Selv om det ikke ble Akershus festning i år, så er det en glede å kunne bekrefte at festningen blir rammen for NM når vi forhåpentligvis kan samles på godt gammelt vis helgen 10. - 12. juni neste år, opplyser Helleren. - Jeg kan allerede nå varsle at det kommer spennende nyheter på flere områder i den sammenhengen.

Datoene for NM i marsjering er som følger i årene som kommer:

2022: 10. - 12. juni (uke 23)
2023: 9. - 11. juni (uke 23)
2024: 7. - 9. juni (uke 23)
2025: 13. - 15. juni (uke 24 på grunn av pinse)