Nyheter  Onsdag 15. desember 2021

- Positive signaler fra kulturministeren

Kulturminister Anette Trettebergstuen la i onsdag frem hovedlinjene i de nye kompensasjons- og stimuleringsordningene for kulturlivet. Korpsene vil nå blant annet få dekket 70 % ved avlysning av konserter og arrangementer mot 50 % i forrige runde.

Trettebergstuen legger fram okonomipakkene foto Celine Lyse Augdal Finansdepartementet

Kulturminister Anette Trettebergstuen la fram de nye kompensasjonsordningene på en pressekonferanse tirsdag 14. desember.

Kulturministeren varslet i gårsdagens pressekonferanse at de setter av 600 millioner kroner til tilskuddsordninger for publikumsarrangement av nasjonal verdi i idrettssektoren og midlertidig tilskudd til frivillighetssektoren.
– Vi gjør samtidig noen endringer, og for idretten og frivilligheten vil det ikke lenger være noen forskjell i om arrangementet blir avlyst eller nedskalert. Dekningsgraden vil være den samme, opplyser Trettebergstuen.

Ordningene justeres slik at dekningsgraden settes til 70 prosent også ved avlyste konserter, arrangementer og aktiviteter. Dekningsgraden er allerede 70 prosent for konserter og arrangementer som er helt eller delvis gjennomført. Denne justeringen gis tilbakevirkende kraft til 8. desember 2021. Dersom smittesituasjonen tilsier det, vil dekningsgraden igjen settes til 50 prosent ved avlysning.
– Dette er ordninger som vil bety mye for alle de som står i en tung situasjon. Nok en gang må arrangører, kunstnere, lag og ildsjeler avlyse, flytte forestillinger og skuffe publikum. Selv om dette er vanskelig, skal kulturen, idretten og frivilligheten være trygge på at regjeringen sørger for gode og treffsikre økonomiske ordninger så lenge denne krisa varer, avslutter kulturministeren.

Morten Skaarer styreleder Korpsnett Norge foto Fartein Rudjord

Morten Skaarer, styreleder Korpsnett Norge

Ønsker lengre tidshorisont

Styreleder i Korpsnett Norge, Morten Skaarer, mener signalene fra kulturministeren er positive, men tar noen forbehold.
- Erfaringene vi har med oss fra de foregående rundene med krisepakker, gjør at vi likevel ønsker å se hva som kommer i forskriften når den foreligger før vi trekker noen endelig konklusjon.

Signalene fra regjeringen er at de nye krisepakkene skal vare fram mot sommeren 2022. Styreleder Skaarer mener det burde vært mulig å ha et lengre perspektiv på dette, blant annet for å få med korpsstevner og sommerkurs i ordningen allerede nå.

- I år opplevde mange stor usikkerhet rundt gjennomføringen av sommerkurs og stevner, for risikoen for betydelige økonomiske tap ville være stor ved koronaavlysning uten kompensjon. Det tok svært lang tid før ordningene i år ble utvidet. Enkelte sommerkurs startet opp like etter at ordningen for sommersesongen kom på plass. Det var en unødvendig belastende situasjon for de det gjaldt. Planleggingen av sommerkurs og arrangementer neste år er allerede godt i gang, så vi mener signalet allerede nå må være at ordningen varer minimum til over sommeren 2022. Det er jo fullt mulig å avvikle den tidligere om behovet skulle vise seg å ikke være der, sier Skaarer.

BD BB 4

Styreleder i Norsk musikkråd, Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

- Burde etableres for hele 2022

Skaarer får støtte fra styreleder Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Norsk musikkråd, som går enda lenger:

– Kompensasjonsordningene burde etableres for hele 2022, med vilkår fastsatt nå i desember. Da vil det være mulig å planlegge hele året med visshet om at støtteordningen er der som et sikkerhetsnett hvis det skulle bli nye restriksjoner senere, konkluderer Borgundvaag.

Hele saken med Norsk musikkråds reaksjon på kompensasjonsordningene kan du lese her