Nyheter  Mandag 21. desember 2020

Takk for innsatsen i et helt annerledes år!

Styreleder i Korpsnett Norge, Morten Skaarer, oppsummerer 2020 i sin julehilsen til korpsene.

Kjære alle gode korpsvenner

Det var det året det var så bratt, skrev Øystein Sunde for mange år siden. Tror neppe han hadde 2020 i tankene da, men den setningen er kanskje den som oppsummerer det året vi har vært igjennom nå aller best. Året har utfordret oss på måter vi knappest hadde sett for oss da nyttårsrakettene gikk til værs 31.12.2019.

Men samtidig som vi har vært urolige for både oss selv, våre nære og kjære, venner og kollegaer og alle rundt oss både her til lands og i resten av verden, har tiden også vist oss hva som bor i oss når vi utfordres på måter vi ikke visste om i januar. Det har vi virkelig fått se i det frivillige musikklivet, og kanskje spesielt i korpsene. Omstillingsevnen har vært nesten ubegripelig på flere områder. Rekk opp ei hånd de av dere som hadde hørt om digitale korpsøvelser før 12. mars i år. Eller at julekonserter «live på nett» skulle bli den mest aktuelle korpsaktiviteten nå i desember.

Jeg er utrolig stolt over hvordan dere i korpsene har håndtert situasjonen. Dere har vist en fantastisk evne til å løse utfordringene som har kommet som perler på ei snor. Forskrifter, råd og regler har endret seg fra dag til dag, nær sagt til og med fra time til time noen ganger. Korps har omtrent vært klart til å gå inn på scenen når pålegget om avlysning har kommet, enten fra sentralt hold eller fra den enkelte kommunens smittevernledere.

Inntektene fra konserter, loppemarkeder, basarer og dugnad har forsvunnet i takt med kanselleringene. Tilgangen på øvingslokaler har vært, og er fortsatt en betydelig utfordring, reglene om avstand og antall deltakere ikke minst. Helt vanlige korpsaktiviteter har vært særdeles vanskelig, for ikke å si umulige å få gjennomført til tider, men likevel har dere ikke gitt opp. Dere som holder til nordpå, har et veldig godt ord for det vi nå opplever av samhold og ståpåvilje. «Vi står han av» handlet nok i utgangspunktet om været på Finnmarkskysten, men nå for tida handler det like mye om hvordan jeg opplever at dere håndterer den krisen vi er inne i.

Det har vært utfordrende, men heldigvis begynner det å løsne. Våre folk har tidvis jobbet nær sagt døgnet rundt for å få satt fokus på korpsenes situasjon. Da det stormet som verst i mars, april og mai var de knappes ute av de brått etablerte hjemmekontorene sine. Jeg er stolt over at Korpsnett Norge har vært en pådriver i arbeidet overfor departementer og helsemyndigheter. Vi har møtt kulturminister Abid Q. Raja og lagt fram korpsenes sak direkte overfor ham, og sammen med de øvrige frivillige musikkorganisasjonene har vi bidratt til å få på plass krisepakkene fra kulturdepartementet for å avhjelpe inntektsbortfall og andre begrensinger dere har blitt pålagt.

Nå er tiden kommet for å se framover mot det nye året. Det vil fortsatt være preget av pandemi-utfordringene en stund til, men det er lys i tunnelen. Vaksinene er på vei, og vi kan alle håpe på en gradvis mer normal situasjon igjen, der vi på nytt kan ta for oss av korpslivets gleder uten alle begrensingene koronaen har pålagt oss i år.

Men aller først står julen og nyttårsfeiringen for tur. Jeg vil på vegne av meg selv og organisasjonen få takke dere alle for innsatsen så langt, og få ønske dere en riktig god jul og et godt nytt år. Ta vare på hverandre, så står vi han av sammen til vaksinene er på plass.

Varme korpshilsener

Morten Skaarer
styreleder