Nyheter  Torsdag 23. april 2015

Youtube-kanaler med gode videoer for unge musikanter

Her har vi listet opp noen YouTube-kanaler med gode videoer for unge musikanter. Fordelen med å bruke play along-videoer fra YouTube er at man kan justere avspillingshastigheten ved å trykke på tannhjulet i spilleren. Dette gjør det enkelt å sette ned tempoet om nødvendig.

Av: Mari Hauglum Bermingrud og Bente Illevold

Inga Helene Juul (språk: norsk/engelsk): Inga Helene Juul lager play along-videoer for klarinett, men de kan brukes av alle Bb-instrumenter. Nivå: enkelt.

CADDY play along (språk: engelsk): Her ligger det mange play along-videoer som kan brukes på melodisk slagverk eller C-instrumenter. Noen videoer har normal notasjon, men de fleste bruker bare fargede notehoder med notenavn, så disse egner seg godt for begynnende notelesere. Omfanget er ofte fra C til G. Mange av videoene er opprinnelig ment for boomwhackers, men de kan fint spilles på andre instrumenter stemt i C. Nivå: enkelt.

Dr. Selfridge Music (språk: engelsk): Fantastisk kanal som tar for seg videoer fra du åpner instrumentkassa, deretter nybegynnervideoer med repertoar i Play Along- format, samtidig som noter gjennomgås grundig. Laget for alle instrumenter utenom tuba, til og med melodisk slagverk. Anbefales for ferske musikanter!

Easy Music Free: Samlingskanal med playalong for mange instrumenter. Her må du lete litt for å finne en spilleliste for ditt instrument, men til gjengjeld finner du opp mot 150 låter med akkompagnement. Passer for musikanter som har spilt noen år.

Matonizz (språk: engelsk): Eufonist Algirdas Matonis (solo eufonium i River City Brass) deler det meste som har med utøvelse på messinginstrument å gjøre. Her finner du flere små play along-videoer med noter i videoen (både G og F-nøkkel), og gode forklaringsvideoer på tekniske ting og lange innøvingsvideoer av kjent korps- og eufoniumrepertoar. Han har også organisert kanalen i spillelister, så det er enkelt å finne fram. Anbefales til den ivrige musikanten som har spilt noen år.

Musication (språk: engelsk): Her ligger det mange play along-videoer for boomwhackers. De kan fint brukes på melodisk slagverk og andre C-instrumenter. Fordi videoene opprinnelig er ment for boomwhackers brukes det ikke normal notasjon, men fargekodede notehoder med notenavn. Videoene varierer i vanskelighetsgrad, fra enkle melodier i C-dur til avanserte melodier med fortegn, to stemmer og akkorder. Nivå: enkelt til avansert.

Mysterytomastery1 (språk: engelsk): Trompetist Greg Spence har laget gode videoer om det meste som omhandler trompetspilling, men også flere relevante videoer for alle blåsere og særlig messing. En kanal hvor det er mye å lære for de ivrige og litt eldre musikantene.

Pain in the Brass (språk: engelsk): Noter, demo og akkompagnement (karaoke) til kjente TV-themes og klassiske svisker, G-nøkkel i Bb og F-nøkkel i C. Passer for musikanter som har spilt i tre år eller mer.

Songbird Music : Kanal med enkel Play Along fra nybegynnernivå. De fleste instrumenter.

Trumpet Master Classes with Dr. Brian Shook (språk: engelsk): Gode forklaringsvideoer på det meste av tekniske aspekter rundt trompetutøvelse, innspillinger av kjente trompetetydebøker og gode pusteøvelser (originalt fra Breathing Gym). Passer for den erfarne og ivrige musikant fra ungdomsskolealder.

Trumpet Play Along album 1: Dette er ingen kanal, men en spillelister med 12 kjente sanger som vil være til stor glede for musikanter som har spilt noen år. Notenavn er skrevet inn i notasjonen, og akkompagnementet er fint gjort. Samme album finnes også for alt-sax og fløyte om det letes litt rundt på kanalen som eier denne listen.

Trumpet Records: God samling av klassisk trompetrepertoar med playalong. Passer for viderekommende musikanter.

Twoset Violin (språk: engelsk): De to australske fiolinistene Brett Yang og Eddy Chang lager humor av klassisk musikk. Her er det flust av parodier og memer, men også mange gode øvingstips. Anbefales til skikkelige musikknerder fra ungdomsskole og oppover som trenger et lite humoravbrekk i øvingen sin.