Nyheter  Torsdag 4. august 2022

Ukrainske flyktninger lærte å spille i korps på Valdres Sommerbrass

I tre dager fikk 22 ukrainske flyktninger i Valdres lære mer om hva det vil si å spille i korps. Kurset var en integrert del av Valdres Sommerbrass, som ble arrangert i Vestre Slidre første uken i august.

Korpskurs 2

- Dette var et realt krasjkurs i korps. Ingen av dem hadde spilt noe i det hele tatt tidligere, så vihentet inn instruktører som jobber med nybegynnere til daglig i klasseskorps og kulturskoler, fortalte en tydelig fornøyd musikksjef i Korpsnett Norge, Jan Erik Helleren, etter endt kurs. - Det var tre dager med timeplanen full av spilling på korpsinstrumenter, litt dirigering og komponering. Den avsluttende konserten lørdag ble en rørende opplevelse for både deltakere og publikum.

Instrumentene er klare 2

Alle som deltok holder til i Valdres, noen er bosatt på lokale mottak og noen er allerede bosatt ute i kommunene. Og det er stor aldersspredning i gruppa. Den yngste på kurset var 5 år, den eldste 75 år. - Dette er vel et bevis på at korps er generasjonsovergripende, smilte Helleren. - De var like ivrige uansett alder, og det ble knyttet mange vennskapsbånd mellom ukrainere fra ulike miljøer og deler av landet de kommer fra, og ikke minst mellom dem og de norske deltakerne på Valdres Sommerbrass. Jeg tror ikke noen av de som var med kommer til å glemme disse sommerkursdagene på ei stund.

Opplegget er kommet i stand med støtte fra Musikkens Studieforbund/Sparebankstiftelsen DnB og Norsk Musikkråd.

Se innslaget fra kurset på NRK Innlandet her - innslag nr 5 i sendingen