Nyheter  Torsdag 4. februar 2021

Trommegale damer i Tromsø

Et aktivt trommekorps i Tromsø vil mer enn gjerne heve trommestikkene og trå til med rytmiske trommemarsjer ispedd en god dose med sør- amerikanske rytmeinstrumenter, men det går nok ikke. Hvorfor ikke det? Riktig svar er Covid 19.

Tromso Tamburene 1 edited

Tekst: Rune Alstedt
Foto: privat / TromsøTamburene

TromsøTamburene ble etablert den 26 januar i 2009 og har i dag 30 aktive medlemmer.
- Det er bare kvinner i alle aldere som kan være med i korpset, kan lederen Lise Cecilie Hansen fortelle til Korpsnett. - Men, i 2009 var det kun godt voksne kvinner som fikk lov til å begynne i TromsøTamburene.

Hun kan ikke fortelle hva som ble utslaget eller hvorfor TromsøTamburene ble dannet, men kanskje en humoristisk måte å fortelle det på er at jentene ville ha litt fri fra gutta noen timer i uka. - Jeg har ikke vært leder så lenge så den hele historien kan jeg ikke gjenfortelle, innrømmer Lise Hansen.

- Men, er dette kvinnenes fri fra mannfolkene?

- Ja vi har snakket om flere ganger om at vi kanskje skal slippe til «gutta», men de som vil det, har blitt nedstemt flere ganger, sier styrelederen. I tillegg kan Lise Cecilie Hansen fortelle at det er flere som ikke har tatt i et par trommestikker før, så dette er noe de skal greie sjøl uten innblanding fra mannfolka.

Damer som elsker å spille trommer
- Her må du være litt trommefreak?

- Nei, ikke nødvendigvis svarer Lise Cecilie kjapt. Jeg spilte fløyte i mange år selv, og da jeg så Tamburene på 17. mai begynte det å krible i kroppen på meg. Jeg søkte og ble godtatt, og dermed så ble fløyta lagt vekk. Det er veldig coolt å være dame og i tillegg å spelle trommer. Det er en barnehage som går i 17.maitoget, og der har samtlige barn begynt å gå med trommer i toget fordi de synes det er coolt, og i tillegg så ser de opp til oss, kan styrelederen litt lattermildt fortelle på telefonen.

Litt tambur-historie
Hvis vi slår opp i leksikon så kan det fortelle at «tambur» var den dansk-norske betegnelsen på en militær trommeslager fra 1600-tallet. Tamburer kunne også være bryllupsmusikanter. En tambur kunne i gamle dager tegne en kontrakt på ti, tjue eller tretti år. Kongen kunne leie ut regimentene for å tjene penger. Tamburen måtte følge regimentet i Europa, eventuelt sammen med familien. På 1700- og 1800-tallet var det vanlig med en tambur og en eller to felespillere i bryllup. Tamburen spilte da bryllups- og andre trommeslåtter som ofte var variasjoner over militære signaler. Tamburer som ikke hadde tilknytning til militære ble gjerne kalt bryllupstamburer.

Tilbake til nåtiden
- Hva med spilleoppdragene før og nå. Lurer vi på?

Nå er det jo helt dødt, men før pandemien så spilte vi på kvinnedagen den 8.mars, bygg-messer og ro-regattaer, pluss mange andre forskjellige arrangementer. Siden det ikke er lov med spilleoppdrag så går jo det ut over økonomien vår, sier Lise Hansen. Nå er det bare kontingenten som gjør at vi med nød og neppe kan overleve. For vårt bidrag til en annerledes 17. mai-feiring i 2020 mottok vi støtte fra Samfunnsløftet ved SpareBank 1 Nord-Norge Rødbanken. Etter det beløpet kom inn på kontoen så ble det bråstopp, kan styreleder Lise Cecilie Hansen fortelle.

Instruksjon via video
Kari Heimen har ikke vært instruktør for TromsøTamburene lenge, men kreativiteten er allikevel på topp. Kari Heimen har tenkt på nye veier og laget flere øvingsprogram for damene.

- Hvordan har du tenkt, Kari?

-Jeg har spilt inn små videosnutter med repetisjoner slik at de skal huske hva vi har øvd på, pluss nye små trommeøvelser. Men nå har jeg begynt å spille inn lengre videoer, slik at de kan spille sammen med meg, kan Kari Heimen fortelle.

Kari Heimen

-Hva med forsinkelse på nettet. Det går vel ikke så bra?

-Det har jeg tatt hensyn til så jeg spiller først, så må de gjenta etter meg. Øvelsene er nok litt mere groove-basert enn hva de spilte tidligere, sier Kari og fortsetter, jeg prøver å få de til ikke bare å bruke skarptromme, tenortromme og basstromme.

- Og hva gjør du da, bruker stumtromme?

- En slags stumtromme, svarer Kari Heimen kjapt. De må slå seg på lårene og klapse seg på baken og det blir en slags stumtromme det også, sier Kari til slutt. Må jo legge til at hun er utdannet i klassisk slagverk ved Musikkonservatoriet i Tromsø.

Så da er det bare å kjøre på: Brrrrrrr rakatakka brrrrrr rakatakka...