Nyheter  Fredag 19. november 2021

Gratulerer med 90-årsdagen til korpslegenden Trevor J Ford!

En av de personene som har betydd absolutt mest for korpsbevegelsen i Norge, Trevor J Ford, fyller 90 år i dag 19. november. Alle vi i Korpsnett Norge gratulerer så mye med dagen!

Trevor Ford ill foto Linda Dyrholm

Trevor John Ozias Ford ble født på den australske øya Tasmania 19. november 1931. Her bodde han med sine britiske foreldre til 1934, da de dro tilbake og bosatte seg i Oxford i England. Trevor gikk sine første år på Oxford High School for gutter. Han tok pianotimer fra 5-årsalderen og, og fiolintimer fra han var 12 år. Da Trevor fylte 16 år ble han oboist i The Royal Marines. Han tok tjeneste i Malaya, i det fjerne Østen, ved Middelhavet og i Europa. I denne tiden fikk Trevor flere forfremmelser, og i 1960 ble han utnevnt til dirigent for Den Britiske Hjemmeflåten.

Musikksjef
I tillegg til dirigenteksamen fra The Royal Marines, er Trevor Ford Licentiate of London College of Music, og Fellow in Composition of Australian Society of Musicology and Composition. I 1961 giftet han seg med norske Berit, og i 1964 forlot han marinen og emigrerte til Norge. Han ble raskt musikksjef i Norges Musikkorps Forbund, og ansvarlig for musikkutdannelse, festivaler, konkurranser og konferanser.

I 1973 vant Trevor 2.pris i en internasjonal komponistkonkurranse. Han har utgitt over 100 verk, inklusiv bestillingsverk for nederlandsk radio, Nordisk Musikkunion, Uster-festivalen i Sveits og Hamar Internasjonale Musikkfestival, for å nevne noen. Trevor har også skrevet flere bøker om musikkteori. Han har vært flittig brukt som gjestedirigent og foreleser både i USA og over hele Europa. Han har vært dommer for utallige internasjonale konkurranser, inklusiv Kerkrade Verdenskonkurranse, Europeisk Brass Band Mesterskap, nasjonale konkurranser i Sveits, New Zealand, Slovenia, Taiwan, Finland, England og mange ganger i Norge.

Ridder av 1.klasse
Trevor Ford var blant annet den første presidenten i den internasjonale korpsorganisasjonen WASBE - World Association of Symphonic Bands and Ensembles. I 1975 stiftet han Norges Nasjonale Ungdomskorps, og i 1980 var han en av stifterne av Norsk Dirigent Forening, samt Festspill for korps. I tillegg var han engasjert i utforming og igangsetting av kretskorps rundt om i Norge. Kretskorpsene skulle bidra til å høyne det musikalske nivået i korpsbevegelsen, men også vise at korpsmusikk kunne være like symfonisk, tilgjengelig og hørbar som andre musikkformer.

I 1981 ble Trevor utnevnt som Fellow of Academy of Wind and Percussive Arts (korpsbransjens ”Oscar”). I 2002 ble Trevor Ford utnevnt til Ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjenesteorden, og beæret med en privat audiens hos H.M. Kong Harald V.

Det er altså all mulig grunn til å ønske jubilanten hjertelig til lykke med dagen fra hele korpsbevegelsen.

(Kilder til informasjon om jublanten: Facebooksiden til Agder Krets Ungdomskorps 1982 - 1990, samt Trevor J Fords selvbiografi Korpsbevegelser.)